неділя, 9 листопада 2014 р.

Адміністративний устрій Січі

Запорізька Січ формально користувалася верховної протекцією польського, пізніше московського, а часом і ханського уряду. Але при цьому вона мала свої власні органи влади, які носили виборний характер.
Тому за своєю формою правління Січ була своєрідною козацькою республікою.Вищим органом влади була козацька Рада, яка за часів Нової Січі обов'язково скликалася тричі на рік - на Новий рік, Великдень і на свято Покрова Пресвятої Богородиці. При цьому кожен козак міг зажадати скликати Раду в будь-який день.На ній розглядалися найважливіші питання військового, політичного та адміністративного характеру. Окрім загальної, проводилися також паланкові, курінні і старшинські ради. Військова, судова, адміністративна  влада  та представницькі повноваження на Січі були в руках військової старшини.Очолював її кошовий  отаман . Допомагали йому військові суддя, писар, осавул та курінні отамани. Під час військових дій обирався військовий обозний. Почесне місце в складі козацької старшини займали сивовусі діди - колишні старшини.
Перначний хранив один з основних клейнодів Січі - пернач
Бунчужний охороняв бунчук як символ влади кошового отамана
Військовий товмач був перекладачем і радником на переговорах з іноземними послами або купцями
Військовий кантаржей стежив за заходами і терезами під час торговельних операцій
Шафар' збирав податі (перевізні) на переправах через річки Дніпро, Буг, Самару
Булавничий хранив булаву — символ влади кошового отамана


Військовий обозний


Він очолював артилерійське і фортифікаційна справа на Січі. Під час походу керував побудовою табору з возів, а також штурмом ворожих укріплень.Комплектовал військо разом з військовим осавулом, підтримував дисципліну і порядок на Січі. Його помічником був військовий гармаш.

Військовий писар

Впливовою персоною на Січі, що мала доступ до багатьох адміністративним таємниць, був військовий писар. Цю посаду займали високоосвічені люди, які знали іноземні мови, в т. Ч. Латинь, за що їх дуже поважали козаки. Січова канцелярія налічувала кілька десятків людей. Від імені кошового отамана військовий писар складав і підписував документи.
Зовнішнім атрибутом посади писаря була чорнильниця в срібній оправі - каламарь.

Військовий осавул

В обов'язки військового осавула входила організація і ведення прикордонної служби запорізьких земель, охорона зимівників і шляхів на Січ по Дніпру і по суші.Він вів слідство і виконував судові вироки. Разом з обозним підтримував дисципліну і порядок у війську, в фортеці Січі та похідних таборах. Ділив плату і провіант. У його підпорядкуванні знаходилися підосавул і обозний. Жив і харчувався осавул в своєму курені. Зовнішнім символом влади військового осавула був дерев'яний жезл, обкований з двох кінців срібними кільцями.

Військовий пушкар

Цей військовий служитель завідував січовим арсеналом (гарматами, боєприпасами та іншим стрілецькою зброєю).
Крім того, він ще виконував роль наглядача січової в'язниці, в якій були укладені засуджені козаки і ті, хто очікував судового вироку.





Військовий довбиш

Довбиш Завідував Військовими Литаврами, Ударами Скликаючи Запорожців На Площу На Загальні Козацькі Ради. Довбиш Повинен Був Стежити За Виконанням Судових Вироків Як На Січі, Так І У Віддалених Паланках. У Плані Судових Повноважень Він Був Помічником Осавула. Військовий Довбиш Збирав На Користь Війська Податок Під Час Переправ Через Річки. Він Особисто Мав Бути Присутнім При Виконанні Вироків На Січовий Площі.










Немає коментарів:

Дописати коментар