субота, 25 липня 2015 р.

ВОГНИЩЕ







1
    • Прокоментуйте...
8 СПОСОБІВ РОЗВЕДЕННЯ БАГАТЬ
Кожен вид багаття має своє призначення: приготування їжі, обігрів, освітлення. Хоча більша частина багатофункціональна і вирішує відразу кілька завдань.
Отже, почнемо з самого популярного і зручного для приготування їжі, на мій погляд. Це багаття "колодязь" або "зруб".
1. Колодязь
Існують два способи розведення багаття "колодязь". Або дрова укладаються у вигляді колодязя, а в центрі запалюється розпалювання, або запалений хмиз обкладається дровами.
(фото №1)
2. Курінь
Частіше використовується для запалу, потім на його основі викладається колодязь. Якщо куренем палити багато дров, то виходить дуже яскраве ("піонерське") багаття, зручне для освітлення галявини. Недолік - швидке згоряння дров.
(фото №2)
3. Нодья
Самий, відповідний для ночівлі без намету. Нодья буває дуже різна - з двох, трьох колод.
(фото №3)
4. Тайговий
Тайгове багаття викладається на вже палаючому багатті іншого виду або рідше запюється самостійно. Всі поліна тайгового лежать паралельно і таким чином гріють один одного щільно притиснуті. Багаття дуже економічне, дає багато тепла і мало диму. В першу чергу, зручне для обігріву, але і готувати на ньому теж добре, особливо якщо кілька котлів.
Тайговими називають також ще кілька видів багать і їх призначення (основне) - давати тепло.
(фото №4)
5. Багаття Тайгове-гармата
Поліна кладуться одним краєм на перпендикулярно покладене на землю колоду. Завдяки цьому повітря піддувається знизу і горіння виходить більш інтенсивним.
6. Тайговий-тунгуський
Для тунгуського багаття потрібно 5-6 жердин, довжиною близько 3-х метрів, а також колода діаметром 25-30 см і довжиною близько 1 метра. Колода кладеться на землю, жердини укладаються одним кінцем на нього. Між колодою і жердинами розкладається розпалювання, від якого починають горіти жердини. По мірі згорання жердин під ними утворюється розпечена купа вугілля. Їх жар відбивається від колоди, перетворюючись на спрямоване тепло. У міру обгорання -жердини треба підсувати.Цей тип багаття підходить для ночівлі без намету, правда він дає жар тільки з одного боку, де і робиться ночівля.
(фото №5)
7. Фінська свічка
Фінська свічка це чурбачок висотою 40-60 см з двома хрестоподібними пропилами приблизно до середини. У центрі чурбачки розпалюється маленьке багаттячко, яке, прогораючи в його глибину, запалює там внутрішні шари деревини. Горіння харчується повітрям через пропили з чотирьох сторін. Призначення - в основному це приготування їжі. Це свого роду дерев'яний примус. Горить довго, навіть можна використовувати два, а то і три рази, загасивши водою, а потім заповнивши знову - засипавши в прогоріле місце "жару" з основного вогнища. Фінська свічка не дає ніякого тепла, але зручна для готування, не залишає кострища, її можна переставити палаючої на інше місце (на відміну від багаття).
(фото №6)
8. Лінива свічка
Лінива свічка, так я називаю ще один варіант фінської свічки. Лінива, тому що не треба робити пропили. Беруться три однакових чурбака, сокирою робляться зарубки з одного боку кожного. Чурбаки ставляться вертикально, притискаються щільно один до одного. Виходить свого роду вертикальна нодья.Також, як і фінка запалюється зверху. Також зручно готувати. З недоліків - на відміну від класичної фінської свічки її не можна використовувати повторно, не можна перенести як пальник, вона залишає невелике вогнище. Плюси - вона дає тепло і світло.
(фото №7)

Немає коментарів:

Дописати коментар