пʼятниця, 24 червня 2016 р.

2 етап гри СОКІЛ-ДЖУРА на Січеславщині

ІІ (обласний) етап гри „Сокіл” („Джура”)
З 16 по 21 червня 2016 року на території дитячого центру соціальної реабілітації „Перлина Придніпров’я” (с. Орлівщина Новомосковського району, вул. Острівна, 2-а) Дніпропетровським дитячо-юнацьким центром міжнародного співробітництва за підтримки департаменту освіти і науки облдержадміністрації проведено ІІ (обласний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – найкращої військово-патріотичної гри, яка вчить молоде покоління бути сильними, наполегливими, вміти захищати свою Батьківщину.

Учасниками гри стали: 190 учня (23 команди-рої) загальноосвітніх навчальних закладів області – переможці міських та районних етапів, з 8 міст Дніпро, Жовті Води, Кривий Ріг, Тернівка, Кам’янське, Нікополь, Павлоград, Першотравеньск та 15 районів: Петропавлівського, Новомосковського, Нікопольського, Софіївського, Межівського, Магдалинівського, Петриківського, Царичанського, Синельниківського, Криворізького, Криничанського, Верхньодніпровського, Павлоградського, Томаківського, Широківського; 46 педагогів з міст та районів; 20 працівників ДДЮЦМС, 10 представників українського козацтва (Кодацька паланка війська Запорозького Низового), 25 представників Національної гвардії України, Товариства сприяння обороні України, волонтерів, учасників АТО, федерації спортивного туризму, медицини катастроф, які забезпечували належне суддівство на всіх етапах гри.

Урочисте відкриття обласного етапу відбулось 16 червня 2016 року на площі між будівлями Дніпропетровської обласної державної адміністрації та Дніпропетровської обласної ради. Урочистою ходою  у супроводі п’ятого військового оркестру штабу військ оперативного командування „Схід” (начальник оркестру, військовий диригент, капітан Жарій Олександр) рої пройшли повз Алею Небесної Сотні – патріотичний символ Дніпропетровщини, на якій знаходяться фотопортрети загиблих активістів Євромайдану, учасників АТО, волонтерів-жителів Дніпропетровської області; хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх Героїв, патріотів, славних синів України, які пожертвували собою заради Вітчизни; поклали квіти і запалили лампадки на Алеї Небесної Сотні.

alt

На успішні виступи під час гри та добрі справи джур благословив  військовий капелан благочинний митрофорний протоієрей Марчук Микола. Хлопці та дівчата передали українським воїнам, які зараз на передовій і виборюють незалежність України, та тим, хто перебуває на лікуванні в шпиталях області, частинку своїх добрих справ, проведених протягом навчального року – плакати та патріотично оформлені посилки з гуманітарною допомогою, малюнками, листами підтримки, оберегами. Добрі справи джур, допомога нашим хоробрим хлопцям, співпраця з волонтерами, громадськістю роблять українських військових сильнішими, допомагають перемогти ворогів, нагадують, що вдома їх чекають рідні та близькі люди.


alt

З початком військово-спортивного свята юних джур, майбутніх захисників України, та гостей вітали: заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Примаков Каміль Юрійович, Куюмчян Мгер Санасарович, заступник голови Дніпропетровської обласної ради,Токар Анатолій Георгійович, заступник голови Дніпропетровського комітету товариства сприяння обороні України;  Ладигін Владислав Юрійович, осавул Кодацької паланки війська Запорозького Низового, координатор Дніпропетровської обласної громадської організації „Самооборона Майдану”. Емоційному забарвленню церемонії відкриття сприяв виступ самобутнього творчого колективу фольклорно-хореографічного ансамблю „Славутич”, яскравий запуск жовто-блакитних повітряних кульок з голубами миру – символом миру і єднання - із побажанням  добробуту нашому Придніпров’ю і всієї незалежної України під пісню „Україна моя” у виконанні заслуженого діяча мистецтв України Рудого Олега Івановича. По завершенні церемонії відкриття 100 джур здійснили екскурсію до першого в Україні музею АТО під відкритим небом „Дорогами Донбасу”, створеного біля Дніпропетровського історичного музею ім.. Д.І. Яворницького, кожен експонат якого відтворює патріотизм, мужність, незламність духу воїнів української армії. Також 40 джур відвідали унікальну виставку шевронів, присвячену річниці Центру допомоги учасникам АТО при Дніпропетровській облдержадміністрації. На виставці представлені громадянські шеврони, шеврони добровольчих батальйонів, Національної Гвардії, Збройних Сил України.     

alt

Насичена і різноманітна програма 6 днів змагань включала конкурси та змагання туристсько-краєзнавчого, військово-спортивного, культурно-просвітницького спрямування. Проведені   зустрічі і години спілкування з відомими в області людьми, учасниками антитерористичної операції на Сході України, воїнами Української армії,  волонтерами;  військовими; майбутні захисники України отримали змогу на власні очі побачити зброю ЗСУ, військове спорядження, показові виступи військовослужбовців і кінологів з собаками; стати учасниками різноманітних майстер-класів, інноваційних та нестандартні лазерних двобоїв з використанням системи LazerTag.


Юні джури змагалися в 11 конкурсах та змаганнях: „Таборування” - захоплюючий конкурс, у якому оцінювалась патріотичність оформлення табору,  його обов’язкові атрибути (емблема, назва, прапор),  відповідність санітарно-гігієнічним, протипожежним і природоохоронним нормам, естетичне враження, порядок, поведінка членів команди, нічні варти та охорона табору.

alt

Демонстрували  вміння зі спортивного туризму при подоланні короткої та динамічної дистанції„Смуга перешкод”;

alt

навички стройової підготовки у конкурсі стройового вишколу „Впоряд”;

alt

проявили справжню козацьку мужність та силу духу під час звитяжних змагань „Лава на лаву” –командне силове змагання,

alt

що є традиційною забавою українських козаків; в ході інтелектуального конкурсу „Відун”демонстрували розумову підготовку, яка в козацькому вихованні посідала важливе місце, знання з історії України, доби козаччини, українського війська, сучасних Збройних Сил України;

alt

 продемонстрували вміння орієнтуватися за допомогою карти і компасу, виявили координацію, кмітливість, логічне мислення під час боротьби за прапор з використанням макетів військової зброї та Лазертаку в ході „Теренової гри”;  проявили влучність під час стрільби з пневматичної зброїпо мішені № 8 на дистанції 10 метрів; виконували теоретичні і практичні завдання з надання першої долікарської допомоги та виконання елементів рятувальних робіт („Рятівник”);
alt

продемонстрували кулінарний смак та знання кулінарних традицій українських козаків у конкурсі„Козацькі страви” або „Страви за козацькими мотивами”;

alt

знайомились один із одним та звітували про добрі справи, волонтерську роботу, допомогу пораненим, інвалідам, дітям із зони АТО, воїнам, які відстоюють мир в Україні, дослідження життєвого та бойового шляху загиблих Героїв, проведені протягом навчального року („Добре діло”),
alt

а кожен виступ творчо-мистецького конкурсу „Ватра” був наповнений  справжнім патріотизмом, козацькими традиціями, любові до рідного краю, творчістю та інноваціністю.
alt

Протягом усього часу проведення гри „Сокіл” („Джура”) у таборі працювала капличка, яку ретельно і з любов’ю прикрасили іконами, старовинними петриківськими рушниками та яскравими сучасними. До образів Спасителя, Богородиці, Святого Миколая – захисника козаків приходили юні джури на свято Святої Трійці – помолитися роєм та наодинці; звучала молитва, дівчата несли до каплички віночки з чарівними квітами і травами, хлопці – свіжу траву згідно з народними традиціями. На духовну єдність джур-побратимів дивилась Покрова Пресвятої Богородиці, яку так чтили козаки, та яка захищала наших патріотів під час гри. Священик - капелан 93-ої бригади благословляв рої на перемогу в козацьких звитягах. Капелан Вадим натхненно провів біля каплички духовну бесіду з джурами всіх роїв, відповідав на складні питання допитливих щодо змісту життя, навів дуже переконливі приклади високого духовного подвигу наших військових, учасників АТО, боїв за Донецький аеропорт. Важливо, що похідна капличка та умови для зустрічі з творцем були підготовлені з толерантністю та без акценту на приналежність до жодної конфесії.
alt

Переможцями та призерами у змаганнях та конкурсах ІІ (обласного) етапу гри „Сокіл” („Джура”) -  2016 стали:

„Смуга перешкод”:
І місце – рій „Корсунь” Брагинівської ЗОШ Петропавлівського району;
ІІ місце – рій „Молода Січ” Привовчанської ЗШ І-ІІІ ст.. Павлоградського району;
ІІІ місце  - рій „Сокіл” СБШ № 23 м. Дніпро.  

Впоряд” (стройова підготовка):
І місце – рій „Сокіл” СБШ № 23 м. Дніпро;
ІІ місце – рій „Нащадки козацької слави” НВК № 6 „Перспектива” м. Жовті Води;
ІІІ місце  - рій „Характерники” Верхньодніпровської СШ І-ІІІ ст.. Верхньодніпровського району. 

„Рятівник” (змагання з першої медичної допомоги):
І місце – рій „Бравий козаченько” Петриківської СЗШ Петриківського району;
ІІ місце – рій „Сокіл” СБШ № 23 м. Дніпро;
ІІІ місце  - рій „Характерники” Верхньодніпровської СШ І-ІІІ ст.. Верхньодніпровського району. 

„Стрільба з пневматичної зброї”:
І місце – рій „Корсунь” Брагинівської ЗОШ Петропавлівського району
ІІ місце – рій „Козацька воля” Магдалинівської ЗОШ І-ІІІ ст.. Магдалинівського району;
ІІІ місце  - рій „Чайка” Преображенської ЗОШ І-ІІІ ст.. Томаківського району. 

Особисті результати учасників
Дівчата:
І місце – Копійка Анастасія (рій „Козацька воля” Магдалинівської ЗОШ І-ІІІ ст.. Магдалинівського району);
ІІ місце – Бистрова Вікторія (рій „Хортиця” Софіївської СЗШ І-ІІІ ст.. Софіївського району);
ІІІ місце – Коваленко Ліана (рій „Бравий козаченько” Петриківської СЗШ Петриківського району) та Коваль Анжеліка (Преображенської ЗОШ І-ІІІ ст.. Томаківського району)
Хлопці:
І місце – Малірчук Павло (рій „Корсунь” Брагинівської ЗОШ Петропавлівського району);
ІІ місце – Криштальов Владислав (рій „Нащадки козацької слави” НВК № 6 „Перспектива” м. Жовті Води);
ІІІ місце – Прохоренко Сергій (рій „Українські отамани” Криворізької ЗОШ І-ІІІ ст.. м. Кривого Рогу).

Звитяжні змагання „Лава на лаву”:
І місце – рій „Козаки міста” СЗШ № 20 імені О.І. Стовби м. Кам’янське;
ІІ місце – рій „Корсунь” Брагинівської ЗОШ Петропавлівського району та рій „Патріот”Іларіонівської СЗШ Синельниківського району.

„Відун” – інтелектуальний конкурс:
І місце – рій „Хортиця” Софіївської СЗШ І-ІІІ ст.. Софіївського району;
ІІ місце – рій „Козацька варта” Нікопольської СЗШ І-ІІІ ст. № 13 м. Нікополь;
ІІІ місце  - рій „Осавул Підкови” Піщанської ЗОШ І-ІІІ ст.. Новомосковського району;

„Ватра” – творчо-мистецьке представлення рою:
І місце – рій „Сокіл” СБШ № 23 м. Дніпро та  рій  „Нащадки козацької слави” НВК № 6 „Перспектива” м. Жовті Води.
ІІ місце –  рій „Патріот” Іларіонівської СЗШ Синельниківського району;
ІІІ місце – рій „Козацька варта” Нікопольської СЗШ І-ІІІ ст. № 13 м. Нікополь

„Таборування” – конкурс біваків:
І місце – рій „Корсунь” Брагинівської ЗОШ Петропавлівського району;
ІІ місце –  рій „Сокіл” СБШ № 23 м. Дніпро та рій „Козацька варта” Нікопольської СЗШ І-ІІІ ст. № 13 м. Нікополь;
ІІІ місце  -  рій „Нащадки козацької слави” НВК № 6 „Перспектива” м. Жовті Води.

Конкурс звітів про виконання завдань під гаслом „Добре діло”:
І місце – рій „Сокіл” СБШ № 23 м. Дніпро;
І місце – рій „Корсунь” Брагинівської ЗОШ Петропавлівського району;
ІІІ місце  - рій „Нащадки козацької слави” НВК № 6 „Перспектива” м. Жовті Води, рій ім. Петра Калнишевського Покровської ЗОШ І-ІІІ ст.. Нікопольського району та рій „Бравий козаченко” Петриківської СЗШ Петриківського району.

„Теренова гра” з елементами спортивного орієнтування:
І місце - рій „Сокіл” СБШ № 23 м. Дніпро;
ІІ місце – рій „Козацька воля” Магдалинівської ЗОШ І-ІІІ ст.. Магдалинівського району;
ІІІ місце – рій „Молода Січ” Привовчанської ЗШ І-ІІІ ст.. Павлоградського району.

Конкурс „Козацькі страви” або „Страви за козацькими мотивами”:
І місце – рій „Сокіл” СБШ № 23 м. Дніпро;
ІІ місце - рій „Корсунь” Брагинівської ЗОШ Петропавлівського району;
ІІІ місце – рій „Нащадки козацької справи” НВК № 6 „Перспектива” м. Жовті Води.

Перемогу у загальнокомандному заліку та почесне право представляти Дніпропетровську область у ІІІ (Всеукраїнському) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри „Сокіл” („Джура”), який відбудеться в серпні п.р. у м. Одеса (Український дитячий центр „Молода Гвардія”)   здобув рій „Сокіл” СБШ № 23 з поглибленим вивченням англійської мови Соборного району м. Дніпро.
ІІ місце посів рій „Корсунь” Брагинівської ЗОШ Петропавлівського району;
ІІІ місце – рій „Нащадки козацької слави” НВК № 6 „Перспектива” м. Жовті Води.
        
Команди-переможці нагороджені грамотами департаменту освіти і науки облдержадміністрації, кубками та медалями ДДЮЦМС. Призери також отримали спеціальну винагороду -  туристсько-краєзнавчу мандрівку шляхами славетного отамана Івана Сірка.

За видами змагань переможці та призери нагороджені грамотами ДДЮЦМС.

Кожна команда (рій) отримала грамоти ДДЮЦМС за активну участь та показники з окремих видів змагань, майстерність керівників та заступників керівників роїв у ІІ (обласному) етапі гри.

Нагороди вручені під час урочистої церемонії закриття гри.

alt

Не брали участь у ІІ (обласному) етапі гри команди (рої) міст Вільногірськ, Марганець, Новомосковськ, Покров, Синельникове та районів Апостолівського, Васильківського, Дніпровського, Покровського, П’ятихатського, Солонянського, Юр’ївського.

Проведенню ІІ (обласного) етапу гри передувала велика підготовча робота: проведення засідань обласного штабу гри, семінари та майстер-класи, модульні навчання ройових та керівників роїв, розробка умов та критерії оцінювання конкурсів та видів змагань гри.
Дніпропетровський дитячо-юнацький центр міжнародного співробітництва вже розпочав підготовчу роботу щодо проведення ІІ (обласного) гри „Сокіл” („Джура”) у 2017 році.

Вітаємо переможців та призерів гри „Сокіл” („Джура”)!

Нехай усім джурам таланить у всіх добрих  справах, а доля береже від усіх негараздів і щедро стелить перед ними рушники достатку, віри в краще майбутнє України, любові та надії.

Слава Україні!  Героям Слава!

військово-патріотичної гри „Сокіл” („Джура”) 16-21 червня 2016 рhttp://www.kolobok-center.dp.ua/index.php/uk/vpv/novynydjura/1147-2016-06-22-17-39-27

Немає коментарів:

Дописати коментар