середа, 10 квітня 2019 р.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЗЕМЛЯ В КРАЇНАХ ЄВРОСОЮЗУ




Автор:  Еліна Редіх

БізнесЦензор аналізував, як функціонує ринок землі в країнах Європи і скільки становить ціна за гектар землі сільськогосподарського призначення.

Скільки коштує земля в країнах Євросоюзу 01
За основу була взята інформація аналітичного центру  EasyBusiness . Проаналізовані країни мають тривалу історію розвитку ринку землі. У всіх цих країнах відсутня мораторій, в основному спрощена регуляція цін і площі ділянки.

Незважаючи на те, що купувати і продавати землю можуть як громадяни цих країн, так і іноземці (в більшості випадків), на практиці угоди укладаються не так часто. Адже купити землю важко через вимоги до утворення аграрія, його місця проживання і гарантій дотримання екологічних стандартів.
Завдяки відкритому і ліберального ринку, сільське господарство в цих країнах відрізняється продуктивністю, впровадженням високих технологій і дбайливим ставленням до землі.
Ціни на землю в країнах Європи
КраїнаЦіна $ тис. / ГаЗемлі в приватній власності
Австрія42,053%
Німеччина32,349%
Великобританія31,490%
Чехія42,080%
Нідерланди63,789%
Франція7,480%
Італія25,7100%
Іспанія16,170%
Бельгія28,099%
Греція11,060%
Данія26,698%
Ірландія39,391%
Португалія7,493%
Фінляндія11,098%
Швеція9,891%
Швейцарія70,0100%
Болгарія4,698%
Естонія5,056%
Латвія1,499%
Литва2,279%
Хорватія7,066%


Ринок землі в Австрії

Тип ринку:  відкритий.
Ціна с / г землі:  $ 42 тис. За гектар.
Основні характеристики:  Австрія - високорозвинена індустріальна країна з інтенсивним і механізованим сільським господарством.
Землі с / г призначення становлять 38,2% земельного фонду країни. З них 42,9% - рілля. Використання сучасних методів ведення сільського господарства дозволяє забезпечити продуктами 75% потреб внутрішнього ринку.
Як регулюється ринок 
Іноземці можуть купувати землю, якщо отримають дозвіл держави. Ферми в горах можуть купити тільки вже зареєстровані фермери.
Власник земельної ділянки може передати його тільки одному спадкоємцю. Передача кільком спадкоємцям заборонена. У деяких провінціях є винятки.
У 9 провінціях існують різні правила передачі землі у власність. Угоди регулюються місцевими органами влади.
У деяких провінціях встановлюються обмеження ціни і мінімальної площі, а також потрібен дозвіл на покупку.
Мінімальний термін оренди землі - 3 роки. Податки: гербовий збір сплачує покупець в розмірі 3,5% від ціни угоди. Покупець сплачує і реєстрацію в земельному реєстрі - 1,1% від ціни угоди. Податок на дохід від продажу землі становить 20% від ціни угоди.
результати реформи
Реформа консолідації земель та ліберальний ринок поліпшили фінансовий стан аграріїв. Сьогодні 1,9% великих фермерів володіють 18,4% с / г земель. 53% землі перебуває у приватній власності.
Прибуткова с / г діяльність тісно пов'язана з охороною навколишнього середовища і ґрунтів. Багатофункціональний підхід до консолідації збільшує доходи фермерів і стимулює зростання національної економіки.

Ринок землі в Великобританії

Тип ринку:  відкритий.
Ціна с / г землі:  $ 31,4 тис. За гектар.
Основні характеристики:  Великобританія - одна з найбільш розвинених індустріальних країн світу. Сільське господарство належить до найбільш механізованим в світі і має високу продуктивність. При цьому в ньому зайнято всього 1,1% населення.
В аграрній сфері використовується 71,3% земельного фонду країни, 36,3% (або 25,9% земельного фонду) з яких - рілля.
Як регулюється ринок
Обмежень для іноземців немає. В Англії власником землі може стати будь-яка фізособа, яка досягла 18 років. Мінімальні та максимальні розміри ділянки у власності не встановлені.
У Шотландії мінімальний розмір ділянки - 0,3 га. А максимальний термін оренди - 175 років.
Податки. Реєстраційний збір в Англії, Уельсі і Північній Ірландії від 0 до 12% в залежності від суми угоди. У Шотландії - від 0 до 4,5% від суми угоди.
результати реформи
Ліберальний ринок сприяє зростанню продуктивності галузі. Сільське господарство інтенсивне, з високим рівнем механізації. Протягом останніх років спостерігається зростання інвестиційної привабливості і цін на с / г землі.
Разом з цим, фермерство не популярні для молодого населення. У країні спостерігається проблема старіння фермерів. Середній вік фермера - 59 років. Проте, в приватній власності перебуває 90% земель.

Ринок землі в Німеччині

Тип ринку:  відкритий.
Ціна с / г землі:  $ 32,3 тис. За гектар.
Основні характеристики:  Німеччина - високорозвинена постіндустріальна країна, яка займає лідируюче місце в Європі з виробництва с / г продукції. Проте, на сільське господарство припадає лише 0,7% ВВП.
С / г землі становлять близько половини земельного фонду країни (47,9%). Рілля - 34,1% земельного фонду.
Як регулюється ринок 
Іноземцям та громадянам країни дозволено купувати і продавати землю без обмежень. Обмежень щодо максимальної площі не встановлено. Мінімальна площа може встановлюватися кожним федеральним округом окремо. Наприклад, в Баварії мінімальна площа - 2 га.
Ціни регулюються ринком. У деяких випадках, в Східній Німеччині, існують спеціальні ціни для колишніх власників, які втратили наділи при колективізації - 65% вартості ринкової ціни.
Для деяких земель є вимоги з охорони ландшафту і навколишнього середовища. Колишні власники можуть купити с / г землю за нижчою ціною через якість грунту, але потім використовувати її за призначенням мінімум 20 років.
Податок на покупку землі оплачує покупець в розмірі 3,5% вартості угоди. Податок на покупку землі не сплачується, якщо ціна угоди є меншою за $ 2,8 тис.
Для с / г земель існує знижена ставка муніципального податку: до 1,2% для с / г земель і 2,4% для інших земель.
результати реформи
Ринок землі в Німеччині ліберальний і відкритий. Це сприяє зменшенню кількості збиткових підприємств. Після проведення реформи, фінансове становище фермерів покращився.
Після 20 років реформування в структурі власності домінують середні сімейні ферми і великі корпоративні ферми.
Сьогодні спостерігається консолідація земель серед фермерів, які хочуть збільшити частку володіння землею. Попит на с / г землі збільшується. У Східній Німеччині 49% земель знаходиться в приватній власності. 

Ринок землі в Чехії

Тип ринку:  відкритий.
Ціна с / г землі:  $ 8 тис. За гектар.
Основні характеристики:  54,6% території - землі с / г призначення. 74,6% (40,8% від загального земельного фонду) - рілля.
Як регулюється ринок 
Іноземці можуть купувати землю з 2011 року. Держава не регулює ціну. Податок на продаж с / г землі - 3% від ціни угоди. Земельний податок не стягується.
результати реформи
У Чехії домінують великі корпоративні ферми. Поширена володіння землею на правах співвласника. Структура земель сильно фрагментована, що заважає розвитку ринку і зростання ціни на с / г землю. Так сталося через те, що на практиці раніше радгоспи і колгоспи розпадалися на більш дрібні господарства, але продовжували працювати за старою схемою за договорами оренди з власниками. 

Ринок землі в Нідерландах

Тип ринку:  відкритий.
Ціна с / г землі:  $ 63,7 тис. Га за гектар.
Основні характеристики:  Нідерланди - високорозвинена індустріальна країна з інтенсивним високопродуктивним сільським господарством. Частка АПК - 1,8% ВВП і 2% зайнятого населення.
Площа с / г земель - 1,8 млн га або 54,9% земельного фонду країни. У сільській місцевості проживає 10,1% населення. 89% землі перебуває у приватній власності.
Як регулюється ринок землі
Іноземці можуть купувати землю без обмежень. Ціни встановлюються ринком. Розмір землі у власності не встановлений.
Податок на покупку сплачує покупець в розмірі 6% від ціни угоди. Але він може бути звільнений від податку в разі надання гарантій того, що він буде використовувати землю для с / г цілей мінімум 10 років. Додатково сплачується нотаріальна плата.
Мінімальна і максимальна ціна оренди встановлюється регіональними органами влади. Дозволено тільки незначне відхилення по орендній платі щороку.
Використання ділянки контролюється екологічними законами і квотами на виробництво. Мінімальний термін оренди земельної ділянки - 6 років, а фермерського господарства - 12 років. Орендар має першочергове право викупу ділянки, якщо той виставляється на продаж.
результати реформи
Завдяки відкритому і ліберального ринку землі, земельні ділянки використовуються ефективно. Сьогодні в Нідерландах використовуються інноваційні системи виробництва, які забезпечують продуктивність, а 5 разів перевищує середньоєвропейську.
Ціна на с / г землю є однією з найвищих в ЄС і світі. На ринку стають популярні операції продажу прав оренди, коли фінансова установа купує ділянку у власника і здає йому в оренду. По закінченню терміну договору екс-власник може викупити землю назад.
Такий механізм дає можливість фермерам залучити додаткові кошти на ведення аграрного бізнесу при низькому рівні заборгованості. В цілому, спостерігається скорочення працівників сільського господарства за рахунок зростання продуктивності праці.

Ринок землі в Італії

Тип ринку:  відкритий.
Ціна с / г землі:  $ 25,7 тис. За гектар.
Основні характеристики:  Італія - високорозвинена індустріально-аграрна країна з високо-продуктивним агарного сектору. Для потреб сільського господарства використовується 46,3% землі, половина яких - рілля (23,2% від загального земельного фонду). Вся земля знаходиться в приватній власності.
Як регулюється ринок землі
Для іноземців обмежень немає. Право купувати с / г землю мають як фізособи, так і юридичні особи. Максимальний і мінімальний розмір купується ділянки, а також ціна за нього державою не регулюються.
Реєстраційний внесок - 10% від угоди. Податок на зміну прав власності на землю - 1% від ціни угоди. Кадастровий податок - 1% від ціни землі. Для землі, яка раніше не була зареєстрована - $ 200.
результати реформи
Земельна реформа знищила клас поміщиків. 65% с / г земель власники обробляють самостійно. Ринок землі активний і стабільний. Договори купівлі / продажу с / г земель полягають приблизно на 1-2% від площі землі. С / г виробництво високопродуктивно.
Не дивлячись на великий податок на реєстрацію прав власності, ринок динамічний і привабливий для інвестицій.

Ринок землі в Іспанії

Тип ринку:  відкритий.
Ціна с / г землі:  $ 16,1 тис. За гектар.
Основні характеристики:  Іспанія - розвинена індустріально-аграрна країна. 70% земель знаходиться в приватній власності.
Як регулюється ринок землі
Іноземці можуть купувати і продавати землю. Мінімальна і максимальна площа с / г земель, а також ціна на неї державою не регулюється.
Земельний податок - 0,3% від вартості землі (в залежності від регіону ставка може бути вище). Податок на передачу прав власності на землю - 6-7% від ціни угоди в залежності від регіону. Реєстраційний внесок близько $ 200-600 (в залежності від ціни угоди). Нотаріальна плата стягується в залежності від ціни угоди (в середньому $ 300-800).
результати реформи
Землі стали більш консолідовані. Було введено поняття "пріоритетна ферма", яким визначено господарства, які мають право на довгострокову оренду. Вони також можуть отримувати допомогу від уряду протягом 8 років і звільняються від оподаткування при передачі прав власності на лісосмуги. 
Крім того, щорічно уряд Іспанії встановлює річний план с / г страхування. Згідно з планом, фермерам надається фінансова підтримка, яка може покрити частину надзвичайних подій. Субсидія становить 50% від страхової премії. Така політика допомагає професійним фермерам, пріоритетним холдингам і молодим фермерам збільшувати продуктивність сільського господарства.

Ринок землі у Франції

Тип ринку:  відкритий з обмеженнями.
Ціна с / г землі:  $ 7,4 тис. За гектар.
Основні характеристики:  Франція - високорозвинена індустріально-аграрна країна. На частку Франції припадає 21% с / г продукції ЄС.
Площа с / г земель - 52,6% від загального фонду країни. 63,6% с / г земель (або 33,4% від загального земельного фонду) - рілля.
Як регулюється ринок 
Обмежень для фізосіб іноземців не встановлено. Головний офіс іноземної юрособи повинен бути зареєстрований в Франції.
Угоди громадян Франції контролює державне агентство SAFER. У більшості випадків покупець повинен бути жителем того регіону, де купує землю. Мінімальна і максимальна площа ділянки у володінні не встановлена, але неофіційні ліміти встановлює SAFER. Агентство стежить за тим, щоб на ринку не виникли монополії і великі холдинги.
Для покупки землі потрібно отримати дозвіл держави. Мінімальний термін оренди - 9 років. Договору оренда на більш ніж 12 років повинні бути нотаріально завірені. Продовження оренди регулюється державою.
Орендар, який укладає договір оренди більш ніж на 25 років, звільняється від сплати місцевого податку в розмірі 0,6% від орендної плати на наступні 20 років.
Податок на покупку землі сплачує покупець в розмірі 5,09% від ціни угоди. Для молодих фермерів діє знижена ставка - 0,715%. Угоди, проведені через SAFER, звільняються від сплати податків. Податок на спадщину - від 5 до 60% вартості землі.
результати реформи
У Франції найбільший мінімальний термін оренди і найбільша частина орендованих земель. В країні один з найбільш зарегульований ринків землі в ЄС. І хоча більшість угод схвалено SAFER, процес дуже складний, тривалий і витратний. Це ускладнює процес закупівлі продаж землі, що негативно відображається на привабливості ринку. Середній розмір угод продажу землі в останні роки становить 3,3 га.

Немає коментарів:

Дописати коментар