вівторок, 5 серпня 2014 р.

ТРИЗНА ПО СІРКУ В КАПУЛІВЦІ 02.08.2014. ПОСВЯТА СП МВС "СІЧЕСЛАВ"


дня смерті легендарного козака-характерника, кошового отамана війська Запорозького Івана Сірка. Не зважаючи на складні часи для України, захід пройшов урочисто й був людяний, відчувалося духовне єднання серед присутніх
Зустріч сильних духом
На захід прибули представники усіх регіонів України: учасники козацьких та громадських організацій, патріотичних клубів, творчих осередків. За щорічною традицією у перший день козаки розмістили наметове містечко на високому березі річки Чортомлик. Табір нагадував справжню Запорізьку Січ: домінувала жорстка дисципліна, військовий дух. Було заборонено вживати алкоголь, лихословити. До того ж сучасні козаки не поступалися славним пращурам ані фізичною міццю, ані силою духу. Було тут й багато колишніх майданівців та навіть ті, хто вже добре понюхав пороху у зоні АТО. Тож відчувалася у повітрі серйозна, фронтова атмосфера й обличчя більшості козаків запам’яталися їх відвертістю та серйозністю.
Зранку 2 січня від табору до могили отамана Івана Сірка рушила урочиста хода молодих та вже досвідчених козаків. Несучи іконами та хоругви, міцно тримаючи у руках зброю, одягнуті у вишиванки та військові строї, козарлюги виглядали дуже войовниче. Процесія з повагою спинилася біля могили отамана, тут й пройшло народне віче та молебень. Під час неї присутні вшанували пам’ять не тільки Івана Сірка а й тих, кого нещодавно забрала ворожа куля на Майдані, чиє життя спалив вогонь війни на Сході. У мітингу взяв участь й спецпідрозділ МВС "Січеслав", більшість з хлопців його пройшли хрещення ще на Майдані. Цього дня за давньою традицією на могилі легендарного отамана вони та інші чоловіки були прийняті у козаки. Також урочисто було освячене усе присутнє воїнство та його зброя.
Відповідь отамана
Хоча козаки й вважають, що найбільша нагорода для них – то є воля, та не обійшлося цього розу й без вручення орденів, які, безумовно були заслуженими. За дорученням патріарха Філарета орденом Архистратига Михайла нагороджений перший наказний отаман Українського козацького війська (обраний на Майдані), голова Фонду Сірка Влад Ладигін. Також цю нагороду получив й козак Іван Мациборка.
Обговорили козаки й нагальні питання координації зусиль у захисті рідної Землі та попрохали у кошового Івана Сірка духовної помочі війську Українському та народові нашому. Й характерник не відмовив – над могилою отамана у небі зблиснув крилами вільний степовий орел.
Більшість пройшли хрещення ще на Майдані

































Немає коментарів:

Дописати коментар