неділя, 10 травня 2015 р.

Історичні віхи Катеринославського козацького війська. Окупанти і козаки


14 червня 1787 однодворцем, поселені в Катеринославській губернії, по колишньої Української лінії, звернені в козацьке звання, склавши особливий козачий корпус, по образцуу Донського війська.  
12 листопада 1787 Корпус названий Екатерінославським козачим корпусам або Екатерінославським козачим військам. Військо це відомо також під назвою Новодонскіх козаків. 
15 листопада 1787р. У Катеринославське козацьке військо зараховані 1-й і 2-й Бузькі полки і здатні до козачої службі селяни Польських маєтків князя Потьомкіна. Під час російсько-турецької війни 1787-1791 рр. Катеринославські козаки відзначилися у боях під Яссами, Бендерами, Очаковом та Ізмаїлом. 
14 січня 1788р. До складу Катеринославського козацького війська звернені старообрядці Катеринославської губернії міщани і цехові Катеринославської, Вознесенської і Харківської губерній.  
18 січня 1788 До складу Катеринославського козацького війська зараховані Катеринославський кінний козачий полк, жителі міста Чугуєва та суміжних з ним поселень
11 лютого 1788 З Катеринославського козачого полку і з жителів Чугуєва сформований корпус передової варти катеринославських регулярних козаків, у складі 4-х бригад, а в бригаді 5 сотень козацьких. 
23 червня 1789 Корпус передової варти катеринославських регулярних козаків розформований: складали його Катеринославський кінний козачий полк і Чугуївська легкокінні команда відраховані від Катеринославського козацького війська і переформовані в Чугуївський і Конвойний (князя Потьомкіна) кінні козачі полки. 
1794 Поселення Катеринославського козацького війська знаходилося в 115 містах, селах і 7 фортецях, де проживало приблизно 50 тисяч чоловік. Окремою адміністративно територіальної одиниці військо не утворювалися. 
5 червня 1796р. Катеринославське козацьке військо скасовано: із складали його частин - Бузькі козацькі полки виділені в самостійні. Решта козаки призначені до складання нового Вознесенського козачого війська з 8-ми полків, яке, утворено не було. 
28 жовтня 1801р. Казаков скасованого Катеринославського війська наказано переселити на Кавказ. Наступникам цього війська є нині Кубанські полки Кубанського козачого війська.
http://www.eparhia.dp.ua/news.php?id_news=176

Немає коментарів:

Дописати коментар