вівторок, 3 червня 2014 р.

Зверненнядо небайдужих людей


Вже майже три місяці триває антитерористична операція на сході України. І мало лишилося людей, кого б прямо чи опосередковано не торкнулися зазначені події. Чиїсь діти, брати, знайомі, колеги воюють там. І воюватимуть ще довго. Думаю, вже ніхто з нас не має іллюзій щодо термінів операції – вона продовжується майже чверть року, і немає жодних передумов для швидкого її завершення.
Можна довго сперечатися: чия це відповідальність, і хто в цьому винен, та в своєму зверненні я торкаюся більш приземлених тем. Як би там не було, але на Луганщині і Донеччині воює наша армія, наша національна гвардія, хороша чи погана, але наша. Там є люди, з якими дехто з нас може бути особисто знайомим, люди, які розмовляють українською чи російською мовою – але це наші люди. І нікому, крім нас з вами, вони більш не потрібні. Я маю на увазі потребу не на рівні бойової одиниці (батальйону, роти, взводу, а також бойових задач, які перед ними можна поставити), а на рівні кожної окремої людини, у якої є свої бажання, потреби, життя якої є безцінним як для держави взагалі, так і її рідних та друзів зокрема. І ці люди потребують нашої допомоги, як і ми їхньої. Без них наше мирне життя перетвориться на хаос, який зараз панує у східних областях. Без нас...
Тут я хотів би, щоб кожен подумав, чим він може бути особисто корисним нашій армії та національній гвардії? Так, зараз існує купа організацій, як державних, так і громадських, які займаються домогою військовим. І на сьогоднішній день їм вже вдалося акумулювати значні суми пожертв. Та самі розумієте, важко вимагати від людей довіри до таких організацій, якщо Slando переповнений оголошеннями з продажу американських сухих пайків чи бронежилетів, які мали б піти на потреби нашої армії. Та на мою думку, не обов’язково зв’язуватися з великими благочинними організаціями, цілком можна допомагати й самотужки. На передовій велика користь буде й від простих недорогих речей, які під силу купити кожному. Так, на фото нижче ви можете побачити польовий душ, дощовики (особливо актуальні в сезон дощів, коли солдати по вісім годин чергують на посту), машинку для стрижки, які автор статті тиждень тому відправив Новою поштою своєму мобілізованому колезі. Просто подзвонив своєму товаришеві, дізнався про його потреби, зясував найближче до його дислокації місто і відправив.



Та все ж таки, обєднавшись з однодумцями, можна значно збільшити ефективність своєї допомоги, адже зявляється можливість закупити більш серйозні речі, як то рації, генератори, прилади нічного бачення. Саме таким шляхом пішла група дніпропетровських бізнесменів (Facebook, Вконтакті), що вирішила зайнятися цільовою адресною допомогою службовцям. Їх ідея полягає в тому, аби взяти під свій контроль окрему військову одиницю, яка безпосередньо задіяна в антитерористичній операції, дізнатися про її потреби напряму в солдат та командирів, закупити необхідне обладнання та спорядження, а потім віддати його особисто в руки солдатам, оминаючи купу інстанцій, де воно може цілком реально загубитися. Ці люди вже забезпечили бронежилетами самооборонців, які несуть варту на блок-постах Дніпропетровська та області; укомплектували батальйон територіальної оборони Дніпропетровська (який свого часу засвітився в Маріуполі, на фото нижче) генераторами, раціями, розгрузками, приладами нічного бачення і ще купою потрібних та незамінних речей. Тож якщо ви маєте бажання допомогти людям, які зараз відстоюють право на існування нашої держави – приєднуйтесь до них. Якщо є бажання особисто щось купити для військових і передати їм це з рук в руки – звертайтеся. Якщо маєте досвід подібної діяльності, знаєте, де за помірними цінами можна дістати якісне спорядження – порадьте. Якщо відомо, з яких матеріалів виготовляються військові бронежилети (є ідея і виробничі можливості налагодити їх виготовлення) – пишіть. Номери рахунків, телефони і взагалі всю контактну інформацію можна знайти  на сторінці групи на Facebook чи Вконтакті. І пам’ятайте – допомогти під силу кожному, тільки не треба бути байдужим.


Немає коментарів:

Дописати коментар